A penci múzeum ünnepélyes megnyitója A penci múzeum ünnepélyes megnyitója

A gyűjtemény a 40-es évek végén az iskolában kapott helyet, s 1952-ben nyitotta meg a kapuit a penci múzeum. A múzeumalapító Jakus Lajos halálát követően a múzeumi szervezet az épület leromlott állapota miatt bezárta. Nyolc évig raktárak mélyén pihentek a kiállítási tárgyak. Időközben az önkormányzat visszavásárolta a múzeumi szervezettől, s hogy ez egy szerencsés lépés volt, az is igazolja, hogy 2011-ben egy sikeres pályázatuk révén elindult az épület külső-belső felújítása. Az elmúlt évben a múzeum felvette az alapító nevét. Nagyon sokan hozzátettek lehetőségükhöz képest ahhoz, hogy a felújítás jól sikerüljön, így az eredmény nem is maradt el. Már csak az volt a kérdés, hogy - miután nem maradtak meg a korábbi kiállítás vitrinjei - sikerül-e szépen berendezni ismét a múzeumot. A jó kapcsolatok, sok-sok segítő munkája és némi szerencse révén az utolsó pillanatban minden megoldódott. A megnyitóhoz már csak egy verőfényes nap hiányzott volna, de a szemerkélő eső sem vette el senkinek a kedvét.

A megnyitó ünnepségre ellátogatott hozzánk Dr. Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője is. Ünnepségünk kezdetén egy nevezetes vendéget mutathattunk be, akit talán e térségben is sokan ismernek. Ha máshonnan nem, a televízióból. Pál Pista bácsi, az utolsó dudás érkezett el hozzánk erre az ünnepre. Számos kitüntetés birtokosa, hiszen kiérdemelte Nógrád megye Madách-díját, a Népművészet Mestere, sőt a Magyar Kultúra Lovagja címet is. Pista bácsi ma - 94. évében is - járja az országot, világot. Énekel, dudál, furulyál, táncol, s átadja mindezt a folklórkincset, melyet szüleitől, nagyszüleitől tanult.

Králik József polgármester a múzeum fennállása jeles időpontjait foglalta össze, majd Végh József, a múzeum vezetője mutatta be a kiállítást. Hangsúlyozta, hogy az egységes táj négy községének történelmi múltja is összefonódik, ezért a múzeum önként vállalt feladata nemcsak Penc, hanem a szomszédos községek: Rád, Kosd, Csővár muzeális anyagának gyűjtése is.

Harrach Péter köszöntötte a jelenlévőket, majd a Menyecskehegyi Népdalkör tagjai zárták dallal, verssel az ünnep hivatalos részét. A résztvevők ezt követően átsétáltak a múzeumba. A múzeum névadójának emléktábláját megkoszorúzta az országgyűlési képviselő és az önkormányzat, hasonlóképp emlékeztek a Jakus és az Evva család jelen lévő képviselői is. Örömünkre szolgált, hogy többen vállalkoztak arra, hogy gratulációjukat a vendégkönyvünkbe is beírták.

Végh József
Fotó: Micskey Gusztáv