Evva András ünnepe Evva András ünnepe

 

A penci önkormányzat javaslatára Evva András elnyerte a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet. A Magyar Kultúra Napján Budapesten rendezett gálaünnepségen nem tudott személyesen részt venni, ezért a kitüntetést Králik József polgármester úr vette át. Ezen az ünnepségen nyílt arra lehetőség, hogy továbbadja az elismerést jogos tulajdonosának.

Evva András 1939-ben született Sátoraljaújhelyen. Családja 1944-ben az előrenyomuló szovjet csapatok elől Bajorországba menekült, majd 1950-ben kivándorolt az Ohio állambeli Lakewoodba. A Clevelandi Állami Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Az USA-ban teljesített katonai szolgálatot, majd tartalékos állományba került. Jelenleg is az USA Kereskedelmi Tengerészet Parti Őrségének kapitánya. Harminc évet dolgozott a Procter and Gamble cégnél értékesítési és marketing munkakörben.

Nyugdíjasként sem tétlenkedik. A Florida állambeli Naples városában telepedett le, ahol 2001-ben megalapította az "Amerikai Alapítvány a Magyar Ifjúságért és Kultúráért" nevezetű civil szervezetet, melynek azóta is elnöke. Céljuk a magyar műemlékek, iskolák, templomok és okmányok védelme és megőrzése, felújításuk támogatása adományokkal és a magyarországi szervezetekkel való együttműködéssel. Az Alapítvány céljait Pencen kezdték el megvalósítani. A helyi általános iskolát felszerelték számítógépekkel, korszerű iskolabútorokkal, s több egyéb cél érdekében is nyújtottak támogatást. Mindig szívén viselte a penci múzeum ügyét. Támogatta a helytörténeti monográfia megjelenését, emléktáblát adományozott a múzeum névadója tiszteletére, s anyagi támogatást nyújtott a múzeum újbóli megnyitásához.

Sosem feledkezett meg szülővárosáról sem. Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén 2008. április 23-án megnyílt a Magyar Nyelv Múzeuma. Evva András már a kezdetekkor, s azóta is több ízben nyújtott támogatást a múzeum működéséhez.

Az egyik mozgatója volt annak a kezdeményezésnek, mely 2006-ban, Amerikában egy szobor felállításával kívánt emlékezni az 1956-os forradalom hőseire. Az általuk megfogalmazott kiáltványban Florida Állambeli Collier Megye Végrehajtó Bizottsága kinyilvánította, hogy e közösség minden tagja nagyra becsüli a magyar népnek 1956-ban a szabadságért tanúsított hősiességét és áldozatát, továbbá azt, hogy e szobor örökké emlékeztessen e hősiességre és arra, hogy a szabadságnak ára van.

Evva András folyamatosan figyelemmel kíséri Penc község életét. Segítségére, kapcsolataira, tanácsaira, s anyagi támogatására mindig számíthatunk. Ezért tartottuk őt méltónak a lovagi cím elnyerésére.

A múzeumba szervezett ünnepség első része az esős időjárás miatt az iskola tornacsarnokában zajlott. Králik József polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Kultúra Lovagrendje alapító lovagja ütötte lovaggá Evva Andrást. Az ünnepelt ez alkalommal sem jött üres kézzel. Ismét hozott támogatást a múzeum és a penci kulturális célok segítésére.

Végh József