Török kút Török kút

A püspökszilágyi székhelyű Szóri-erdő Népe Egyesület tagjai látogatást tettek a penci Jakus Lajos Múzeumban. Az egyesület tagjai családtagjaikkal együtt végignézték a múzeum kiállítását, majd ezt követően egy kirándulást tettek a falu határában, a Sügyi pusztánál található Török-kúthoz. Ha az penci Obszervartórium kapujánál jobbra letérünk, s a kerítését követjük, mintegy másfél kilométerre az erdőbe érve jobbra az árok felé fordulva találjuk meg a nevezetes forrást.

A Sügyi pusztának rendkívül gazdag történeti múltja van. 1953-ban Jakus Lajos, a községi tanács által juttatott kukoricaföldön végzett ásatást, s egy újkőkori telepet tárt fel. A mintegy 7 ezer éves leleteket ma is őrzi a penci múzeum. A puszta írásos említésével 1544-ből, majd 1559-ből találkozhatunk. A török kori összeírások alkalmával említik, hogy tulajdonosa Horvát János volt. Ezt követően a váci vár parancsnoka váltotta meg a kincstártól, majd alapítványul a Gül Baba derviskolostor fenntartására adta át.

A bővízű forrás fölé később klasszicista ízlésű forrásházat emeltek. Ennek bemeneti betonlapjába karcolva olvashatjuk, hogy a forrás melletti vadőrházban egykoron élt Kerek István hivatásos vadász újította fel 1983 júliusában.

A forrás érdekessége még, hogy a puszta vízválasztó is egyben. Onnan ugyanis a patak vize immár nem a Duna felé, hanem a Galgába, s végül a Tiszába ömlik.

V.J.