Lantai Csaba kiállítása a penci múzeumban.Múzeumunk, a penci Jakus Lajos Múzeumi Kiállítóhely évtizedek óta rendez ideiglenes kiállításokat. Ezek többnyire egy-egy nevezetes évfordulóhoz kötődtek, de hosszú lenne a lista, ha valamennyi képzőművészt fel szeretnénk sorolni, akiknek itt volt kiállítása. Legutóbbi időkben Végh Borbála Karolina üvegtervező alkotásainak, majd a penci származású Sándorfalvi Sándor képeinek örülhettünk, s közben egy válogatást tekinthettek meg régi penci fényképekből, s a száz éves penci óvoda történetéből.
A közelmúltban ismét egy penci származású alkotót köszönthettünk a múzeumban, kiről mindenki tudta, hogy rajzol, sőt, hogy nagyon jól rajzol, de valahogy mégsem volt még sohasem önálló kiállítása. Pedig sokan voltak kíváncsiak a munkáira, hiszen alig fértünk el a kiállítóteremben. A megnyitót a Cserhátliget Általános Iskola furulyásai színesítették. Zenéjük összekötötte a képzőművészet eme ünnepét a penci ádventi programsorozattal.
A technikát tekintve azt láthatjuk, hogy Lantai Csaba kedvelt rajzeszköze a ceruza, bár tudjuk róla, hogy más technikával is próbálkozott. A kiállításon egy válogatás szerepel a műveiből. A képeket nézve azt is megtapasztalhatjuk, hogy az alkotó keze nyomán széppé válik egy megszokott részlet, a műhely oldala, egy-egy ismert motívum. Sokan vannak, akik láttak már egy-egy Lantai képet, s elcsodálkoztak annak minden részletben igaz voltáról. Így – egy kiállításon összegezve – még csodálni valóbb alkotói precizitása, bámulatos kézügyessége, tehetsége. Csak gratulálni lehet hozzá. A kiállítás megtekinthető 2015. február 28-ig.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.