Aratókoszorú Aratókoszorú

Az aratókoszorút rendszerint az aratás utolsó vagy utolsó előtti napján fonták az aratók búzakalászból. Elkészítése rendszerint a marokszedő feladata volot. Az aratókoszorút kézben, rúdon vagy fejre helyezve vitték; a koszorút vagy vivőjét a gazda, gazdasszony, a földesúr, az ispán vagy a bandagazda vízzel öntözte meg. A vízzel való leöntésnek bőségvarázsló, esővarázsló célja is van. A gazda megköszönte az aratókoszorút és áldomást isznak. Gyakran étellel is megvendégelték az aratókat. Az aratókoszorút általában az első házban (a tisztaszobában) a mestergerendára akasztották, az asztal fölé. Vetéskor a szemeket kimorzsolták belőle és összekeverték a vetőmaggal, hogy biztosítsák a jövő évi termést.

A környékünkön az aratókoszorú fő eleme egy hat lapból álló házikóforma. Erre kötik rá a színes szalagokkal, szalmacsigákkal díszített szalagokat.