Két török jatagán A jatagán, más néven yatagan vagy yataghan (törökül: yatağan török kard, melyet a 16.–19. században használtak, és az európaiak török kardként ismertek. Az Oszmán Birodalom befolyásának köszönhetően nem csak Törökországban, de a Balkánon is elterjedt fegyver volt. Az egyélű penge 60–80 centiméter hosszú, kétszeresen hajlított. A markolat, melyen két kis fül található, fából, elefántcsontból, ezüstből készült. A hüvelybe csúsztatott kardot viselőik (leginkább a janicsárok és más gyalogos katonák) a derekukra kötött selyemövbe dugva hordták.
Az egyik legszebb yatagannak azt a kardot tartják, mely II. Szulejmán szultán számára készült 1526 körül, és melyet a Topkapi palotában őriznek ma is. A markolatot elefántcsontból faragták és arannyal díszítették. A penge hátoldalán egyedülálló módon a készítő kovács neve is szerepel: Ahmed Tekelü.
A penci múzeum két jatagánja az Egykori Evva-gyűjteményből származik. Az egyik csont, a másik fémmarkolatú. Mindkettő színes köberakással van díszítve. A csontmarkolatú handzsár finom veretű motívuma rásimul a kardpengére. A pengében korabeli török felirat látható.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.