Két bögre is látható a penci múzeumban, mely Ferenc József császárhoz kötődik.

I. Ferenc József (németül: Franz Joseph I.); Bécs, 1830. augusztus 18. – Bécs, 1916. november 21.) osztrák császár, magyar és cseh király, az Osztrák–Magyar Monarchia első uralkodója Apja Ferenc Károly főherceg, anyja Wittelsbach Zsófia Friderika főhercegnő volt. 68 éven át uralkodott, ő volt a Habsburg monarchia leghosszabb ideig - 1848. december 2. – 1916. november 21. - regnáló uralkodója.

A penci múzeum gyűjteményében található egyik bögre az ötven éves császári jubileuma alkalmából készült. A bögre felirataként felül a császár jelmondata: „Viribus unitis", azaz „egyesült erővel", alul „cisařovo jubýleum", azaz a „császári jubileum" olvasható. A két oldalon az évszám: 1848 és 1898 található. A két portré között a császári kétfejű sasos címer, felettük a korona látható.

A másik bögrén Ferenc József mellett II. Vilmos német császár látható. II. Vilmos, teljes nevén Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen (Potsdam, Németország, 1859. január 27. – Doorn, Hollandia, 1941. június 4.), 1888. június 15. és 1918. november 9. között a Német Birodalom császára és Poroszország királya, a Hohenzollern-ház tagja, Viktória brit királynő unokája volt.

A kettős portrét ábrázoló bögre keletkezésének oka, hogy az első világháborús propaganda kihasznált minden lehetőséget, hogy megjelenjen a leghétköznapibb helyeken is, mint például a kredencek polcain. A formába préselt, szabadkézzel vagy sablon segítségével festett, matricával, illetve levonóképpel és olcsó aranyozással, tömeggyártásban készített edények elsősorban a háborús szövetséget és fegyverbarátságot jelenítették meg.

dsc 0006 dsc 0008