A közelmúltban egy új érdekességgel gazdagodott a penci Jakus Lajos Múzeumi Kiállítóhely gyűjteménye. Petrik Sándorné egy lakodalmas cserépfazekat ajándékozott a múzeumnak.
Elmondása szerint az ő nagymamája, Sasko Mihályné, született Mátéka Anna lakodalmán ebben a cserépfazékban főzték a töltött káposztát. Pedig már valószínűleg akkor sem volt új. Meglehet, hogy az ő nagymamája hozta magával Lőcséről. Ők ugyanis borkereskedők voltak, s jöttek Pencre jófajta borért. Az ifjú leány – Petrik Sándorné üknagyanyja – jött a szekérrel az apjával. Itt ismerkedett meg egy fiatalemberrel, s így került Pencre. A fazék eredetileg meg volt drótozva. Az ilyen nagyméretű fazekakat mindig előre megdrótozták, hogy ha esetleg megrepedne, akkor se hulljon darabjaira.
A lakodalmas fazék, egy nagy cserépfazék, amely 30 cm-nél magasabb, két függőleges állású füle a szájából indul ki. Felülete barázdált, a vállát egy vagy két sor ujjbenyomásos abroncs díszíti. Az ilyen díszítés általában a nagyméretű fazék oldalát szépíti, s egyben erősíti is. Készítésekor vékony, képlékeny agyaghurkát helyeznek az edény oldalára a fenékkel párhuzamosan, egy vagy több sorban. A felhelyezett agyaghurkát ujjbeggyel, tehát eszköz nélkül vagy valamilyen eszközzel közvetlenül egymás mellett benyomkodják. Módosabb háztartásban három-négy, szegényebben egy-két darab ilyen fazék volt. Mezőkövesden a legnagyobb lakodalmas fazék neve leveses fazék, a kisebbé káposztás fazék. E fazekak elnevezése és mérete közötti összefüggés a lakodalmi étrendből magyarázható. Lakodalom alkalmával – ha a ház elég tágas – a pitvarban, a kémény alatt padkát, erre pedig ideiglenes tűzhelyet építettnek, s azon főztek. Ha szűk volt a hely, akkor az udvaron a ház elé építették a tűzhelyet. A padkán álló fazekak alá marhatrágyával tüzeltek. Egy gazdasszony irányítása nyomán 3–6 meghívott szakácsasszony főzött, akik általában a közeli rokonságból kerültek ki.
A képen Saskó Mihályné (1885 – 1979) és Saskó Mihály (1884 – 1964) látható egy, az 1960-as években készült felvételen.

Az elkészült kép megtekinthető itt.