A penci falumúzeum

A háborúk borzalmait, a családokat ért veszteségeket és a fájdalmat nem érezheti az, ki nem volt hasonlónak részese. A mai felnőtt nemzedék jelentős hányada már szerencsésnek mondhatja magát a tekintetben, hogy mindezt nem kellett személyesen megtapasztalnia. Hallhatta viszont a visszaemlékezéseket a család idősebb tagjaitól, olvashatott róla. Egy-egy családtag elvesztése hosszú évtizedekig égető fájdalmat okoz. Különösen így van ez, ha a veszteség egy értelmetlen háború következtében éri az embert. Bármelyik oldalon is esett el a katona, egyaránt áldozata a háborúnak.

Az emlékezés fontos dolog. Nem véletlen, hogy minden település emlékművet, emléktáblát állított a falu hőseinek és áldozatainak. Pencen 1926-ban avatták fel az első világháború emlékművét. Később ennek oldalára került a második világégés áldozatainak névsora is. Viszonylag hosszú idő telt el a második világháborútól addig, amíg hivatalosan is lehetett emléket állítani a falu hőseinek. Nem csoda, hogy egy-egy név le is maradt a tábláról. A helytörténeti kutatás során ez alkalommal is több új név került elő.

Ez a dolgozat arra vállalkozott, hogy számba vegye a háborúk áldozatait és hőseit. Bizton állíthatjuk azonban, hogy a veszteséglisták most sem teljesek. További kutatásra van tehát szükség. Ez az írás azonban jó alap lehet ahhoz, hogy legyen mit kiegészíteni, pontosítani. Az is könnyen meglehet, hogy az érintett családok leszármazottainál vannak még adatok, fényképek, dokumentumok, amit féltve őriznek a családi archívumok. Örömmel lemásolnánk ezeket, hogy ki tudjuk egészíteni az egész falura kiterjedő adatbázist.

Penc, 2012. májusa

Végh József mkl


Penc az 1848-49-es szabadságharcban.

Penc az I. világháborúban.

Penc a II. világháborúban.


A teljes tartalom letölthető innen pdf formátumban (Adobe Reader letölthető innen).