A közelmúltban egy ajándékkal gazdagodott a múzeumunk gyűjteménye. A pianínót Mrázikné Bóbis Katalin ajándékaként helyezhettük el a múzeum Evva-szobájába, a hasonló korú bútorok közé.

penc-muzeum-a-honap-mutargya-pianino-20200401 1

A gyártó Friedrich Hölling 1814. február 16-án született. A helyi iskola után műbútorasztalosságot tanult. „Gyakorold azt, ami mesterré tesz!" – lebegett célként a szeme előtt. A cégnél már tizenkettedik évében megmutatták neki a zongora hangolásának fortélyait. Számos városban megfordult- Sorsa a németországi Szász-Anhalt tartományban található Zeitz városába hozta a Landmann hangszergyártó céghez, hol mindig nagy számban voltak javítandó zongorák. A társaság számos díjat és érmet nyert. Első díjat, bronz, arany érmeket, és végül a Ludwig Királyi Díj Alapítványának érmét. Friedrich Hölling 1879. december 21-én halt meg. Friedrich Franz Spangenberg (1812 – 1883) üzletember volt. Ketten alapították a céget. Az alapítók halála után a társaságot Hölling unokája vette át, s 1986-ig fennállt.

penc-muzeum-a-honap-mutargya-pianino-20200401 2
A gyártó cég táblája

penc-muzeum-a-honap-mutargya-pianino-20200401 3
A forgalmazó cég helyszíne

A forgalmazó zongoraszalon az Erzsébet körút és a Barcsay utca sarkán álló háromemeletes bérházban volt található, mely 1894-96 között épült Kauser József műépítész részére. A tervezés a tulajdonos érdeme, a kivitelező építőmester pedig testvére, Kauser Gyula volt. Kauser József tanult itthon, Zürichben, majd Párizsban. Munkái főként a historizmus stílusába sorolhatók. Több épülete a szóban forgó bérház is – középkorias, várakhoz hasonló, román kori vagy gótikus jelleget hordoz magán. E ház földszintjén nyílt meg a 20. század elején az ország első autókereskedése Fényi József és Farkas Lajos vezetésével. Az épületben működő Lyra zongoraterem helyén az 1950-es évektől a nyílt meg a Kényelem Bútoráruház, mely később Lakberendezési Áruház néven még 40-50 évig üzemelt.

penc-muzeum-a-honap-mutargya-pianino-20200401 4
A forgalmazó Lyra Részvénytársaság emblémája a pianínón

Köszönjük szépen az ajándékot!
V.J.